Jdi na obsah Jdi na menu
 


Je to za námi

24. 6. 2013

22.6.2013 HÁJEK OSLAVIL 700. LET!

HÁJEK

Když jsem dostal úkol napsat slohovou práci ,rozhodl jsem se napsat něco o svojí obci Hájek. A to proto, že jsem se v Hájku narodil a žiju v něm. Narodil se tady můj táta a nedlouho po druhé světové válce i můj děda. První zmínka o obci je z roku 1313. Obec patřila různým neznámým majitelům a až v roce 1604 je doloženo vlastnictví Jaroslava ze Smiřic. Ten obec, která byla součástí Uhříněvsi, prodal šlechtickému rodu Lichtenštejnů. Hájek žil staletí poklidným životem až do roku 1923, kdy se stal samostatnou obcí.

Samostatnost trvala však jen do roku 1969, kdy se opět spojil s Uhříněvsí. Nedlouho poté jsme se stali součástí Prahy jako část Praha 10. Hájek má 448 obyvatel, má 12 ulic a 130 popisných čísel.

U nás v Hájku je krásná příroda, leží vedle Kolodějské obory, v údolí Rokytky. Máme rybník Markéta, kde chytáme ryby, máme dětské hřiště, a naši dospělí jsou rádi, že jsou zde dvě restaurace.

Na Vánoce si ozdobíme veliký vánoční strom a na velikonoce se snažíme také dodržovat staré tradice.

Svojí obec máme rádi, vždyť pamatuje už 700 let a 90 let od osamostatnění. Tak jí přeju další dlouhá léta.

Láďa Machač,  III.C

 

Tak právě tato slohová práce byla na počátku plánování vzpomínkové akce s podtitulem „OD HISTORIE K DNEŠKU“ pořádané k 700. výročí první písemné zmínky o naší obci. Vlastně by se to mohlo stejně tak dobře jmenovat „HÁJEK SOBĚ“. Příprava celé akce ukázala, že i v dnešní době je u nás nemálo lidí, kteří se dokážou spojit a bez ohledu na názorové či finanční rozdíly spolupracovat ku prospěchu a potěše celku. 

Nad počátečním hrubým nástinem všeho, co by bylo třeba zajistit, a to znamená i zaplatit, se ledaskomu hrůzou tajil dech, ale rychlým vyhlášením sbírky do kasiček umístěných v místních restauracích, uspořádáním sběru železného šrotu a díky přímým sponzorským darům místních občanů i podnikatelů se podařilo shromáždit dost na to, aby se na věci mohlo začít pracovat. Paralelně se sháněním nezbytných financí se rozběhlo zařizování zázemí, příprava upomínkových předmětů a všeho ostatního. Výsledkem tříměsíčního snažení členek ČČK a dalších spolupracujících občanů Hájku byla oslava důstojná tohoto výročí. 

Po dopoledni plném příprav se čekalo už jen na návštěvníky akce. Ve tři čtvrtě na dvě, čtvrt hodiny před začátkem slavnostního zahájení, i nejzarytější optimisté ztráceli naději. „Tak kde jsou, vždyť jsme tu sami.“ A pak, najednou, byla náves plná. Zaplnil se prostor před pódiem u zvoničky, čekárna, kde byly vystaveny panely s fotografiemi vypovídajícími o minulosti obce, praskala ve švech, sestry prodávající pamětní knihy, medaile, hrnečky, trička, pohledy a brožury o historii nestíhaly obsluhovat, plno bylo i ve stanu před hospodou.

Zazvoněním na zvon naší zvoničky bylo zahájeno, davy příchozích přivítány, české vlajky vztyčeny , v podání našich dětí zazněla státní hymna a nejstarší občanka Hájku slavnostně odhalila pamětní kámen. Mluvené slovo – Ládíkův sloh, báseň o lípě, projev našeho pana zastupitele a pana starosty, který nám v něm přislíbil finanční podporu akce a také revitalizaci dětského hřiště – prokládaly písničky, které nacvičily naše děti.

Po slavnostním zahájení na návsi se obcí vydal průvod v čele s koňským povozem, ze kterého hrála živá hudba a který šel k dalším z našich nejstarších občanek. Děti jim předaly květiny, hudba zahrála oblíbenou píseň a jelo se dál. 

Celé odpoledne byly v ulici Předpolní  připraveny zdarma atrakce pro děti, bylo možno zakoupit pouťové občerstvení, a kdo došel ulicí až k potoku, našel příjemný chládek a možnost posezení s přáteli tam. Odpolední program zakončila ukázka práce profesionálních hasičů HZS hl. m. Prahy ze stanice č. 4 – Chodov, kteří předvedli divákům vyproštění osoby z havarovaného vraku za použití zásahové techniky.

 V 18 hodin začala na dětském hřišti taneční zábava. která se  s různými soutěžemi pěkně rozjela a nevázla. Kulturní vložkou byly břišní tanečnice, jejichž vystoupení některé  návštěvníky naprosto uhranulo. Hudba hrála pěkně pro mladé i dříve narozené, takže nám to pěkně uteklo, až se přiblížil závěrečný bod programu – ohňostroj.

Kdo byl na tancovačce, mohl ho sledovat v doprovodu tematické hudby, ale i podívaná odjinud prý stála za to.

 Děkujeme všem, kteří přispěli anonymně do kasiček naší sbírky, díky těm, kteří na akci přispěli přímo a nepřáli si být jmenováni, veliké poděkování patří rovněž všem, kteří se na přípravách celé věci 

nezištně a s ohromným nasazením podíleli, a díky i těm více jak pěti stovkám návštěvníků našeho výročí, že přišli a byli s námi.

Přejeme vám všem krásné léto a snad dříve než za 700 let na shledanou!

za ČČK Hájek Pavla Peková